EUROBOT je međunarodno takmičenje mladih (pretežno studenata) iz domena robotike koje se svake godine održava u drugoj zemlji. Prvo takmičenje je održano 1994. godine sa devet ekipa iz četiri zemlje, dok je prošlogodišnje okupilo oko 50 ekipa iz 30 zemalja. Na takmičenju mogu da učestvuju samo po tri ekipe iz svake zemlje.

Takmičenje se odvija tako što se svake godine pravi robot sa potpuno novim karakterstikama. Sudijski komitet EUROBOT-a u septembru formuliše zadatak radi čijeg rešavanja ekipe tokom naredne godine treba da realizuju robote. Realizacija ovakvih uređaja je veoma ozbiljan i složen zadatak pa studenti ulože veliki napor da bi ih doveli do takmičarskog nivoa.

Ovogodišnje takmičenje EUROBOT Srbija 2017 je održano u Novom Sadu 9. aprila. Timovi sa Fakulteta tehničkih nauka, MSM-RV, M41+ i Memristor, osvojili su prva tri mesta i time se plasirali na finalno takmičenje EUROBOT 2017 u Francuskoj. Tim M41+ osvojio je drugo mesto, Memristor šesto i MSM-RV deseto mesto. Na Eurobot takmičenju predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek imali zapažen uspeh, što Republiku Srbiju svrstava u red veoma uspešnih zemalja.

 

Više detalja o ovome možete čuti na radionici koja će se održati 13.10.2017. u Centru za inovativno preduzetništvo mladih na Elektronskom fakultetu u Nišu. Predstavnici kompanije Microsoft će Vam bliže objasniti kako sve ovo funkcioniše, otkriti temu EUROBOT 2018 i na zanimljiv i kreativan način sa Vama proći kroz sve korake potrebne za uspeh!

Generalna promocija konferencije će biti održana 09.10. u 12:00 časova na Elektronskom fakultetu.