EBEC (European BEST Engineering Competition) inženjersko takmičenje predstavlja nadmetanje više timova sastavljenih od studenata koji nastoje da postavljeni zadatak reše na najbolji mogući način, u smislu cene, inovativnosti i performansi. Ključni faktori uspeha su dobra komunikacija unutar tima, kreativnost i domišljatost.

Takmičenje se obično priređuje u dve kategorije:

  • Case Study – podrazumeva se rešavanje određenog (zadatog) tehničkog problema u timovima za određeno vreme. Do rešenja problema takmičari dolaze debatom na datu temu u okviru svog tima i to na osnovu stečenog znanja kako na svojim fakultetima tako i na osnovu ranijih iskustava u okviru teme. Rešenja se rangiraju od strane stručnog žirija, na osnovu čije procene dolazimo do pobednika ove kategorije takmičenja.

  • Team Design – podrazumeva se rešavanje određenog (zadatog) tehničkog problema u timovima za određeno vreme. Do rešenja problema takmičari dolaze uz pomoć datog materijala za rad i koordinacije unutar tima. Produkt ove vrste takmičenja jeste model koji po performansama, izgledu i materijalizaciji podržava zahteve, pravila i smernice zadatka samog takmičenja. Pobednik takmičenja se proglašava nakon testiranja svakog modela ponaosob i na osnovu uspešnosti u realizaciji zadatka stručni žiri proglašava pobednika iz ove oblasti takmičenja.

Inženjersko takmičenje EBEC se održava u tri nivoa – lokalno, regionalno i evropsko.

Lokalno inženjersko takmičenje EBEC Niš

Na ovom nivou takmičenja učestvuju studenti sa Univerziteta u Nišu. Pobednici ovog takmičenja se plasiraju u naredni krug – regionalno takmičenje. Više informacija možete naći na sajtu takmičenja.

Regionalno inženjersko takmičenje EBEC Balkan

Regionalno takmičenje je drugi nivo i na njemu se takmiče pobednici obe kategorije iz Novog Sada, Beograda, Niša, Podgorice, Mostara i Skoplja. Više informacija možete naći na sajtu regionalne runde.

Evropsko inženjersko takmičenje EBEC

Predstavlja najviši nivo inženjerskih takmičenja i učešće isključivo zavisi od plasmana na regionalnom inženjerskom takmičenju. Više informacija možete naći na sajtu takmičenja.

Lokalna BEST grupa Niš iza sebe ima nekoliko uspešnih inženjerskih takmičenja, kao organizator na lokalnom nivou i kao učesnik na balkanskom regionalnom (pobednik 2010. godine) i evropskom nivou. Uspešna saradnja na obostranu korist ostvarena je sa kompanijama, koje su ovim putem približile svoju delatnost studentima i problemima koje oni izučavaju kroz nastavu na fakultetima, što i predstavlja cilj inženjerskih takmičenja.

Za više informacija o događaju, posetite sajt: www.bestnis.rs/ebec/

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook Instagram